Quantcast
Channel: Blog de Reserva » Facebook
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Els fons del CRAI Biblioteca de Reserva, un referent clau del període de la Guerra de Successió

$
0
0

fonts documentals

El passat dimecres 11 de juny van tenir lloc les Jornades “Fonts documentals per a l’estudi del període de la Guerra de Successió a Barcelona”, organitzades per l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, acte del qual ja us vam posar al corrent a través del nostre Facebook.

Ha estat per nosaltres un motiu de satisfacció haver pogut constatar com part de les ponències han estat presentades per investigadors que en el decurs de les seves recerques han consultat els nostres fons i recursos. Aprofitem aquest post per a fer-vos un petit tast i recordar-vos algunes de les fonts i recursos que posem a la vostra disposició.

En primer lloc destaquem la presentació de Mercè Gras, especialista en la comunitat dels Carmelitans Descalços, orde del qual disposem de nombrosos fons a la nostra biblioteca –identificats fins ara a l’OPAC els procedents dels convents de Sant Josep de Barcelona, Nostra Senyora de Gràcia i del Convent de Nostra Senyora dels Dolors, de Vilanova i la Geltrú – provinents de les desamortitzacions. Gras, en la seva ponència “Els efectes de la guerra de la Successió en una comunitat monàstica: la documentació dels Carmelites Descalços”, va mostrar, entre d’altres documents, una curiosa nota manuscrita a la qual havíem dedicat un post l’11 de setembre de 2010, així com l’ex-libris decorat del frare Joaquín de San Alberto, pertanyent a la nostra base de dades de posseïdors. Celebrem plenament que aquestes dues eines virtuals, el blog de Reserva i la Base de Dades de Posseïdors, siguin útils als nostres usuaris.

nota manuscrita

nota manuscrita

 

Per la seva banda, l’historiador i periodista Xevi Camprubí, va presentar la ponència “Gasetes i relacions: la utilització de la premsa en un context de guerra”, fruit de la seva tesi doctoral “L’impressor Rafael Figueró (1642-1726) i la premsa a la Catalunya del seu temps”. Felicitem Camprubí, que tal i com va posar de relleu a la seva ponència ha basat part de les seves investigacions en el nostre fons de gasetes i relacions, ja que acaba de rebre ex-aequo el XXXè Premi Ferran Soldevila de Biografia, Memòries i Estudis Històrics, pel seu treball “La premsa a Catalunya durant la Guerra de Successió”.

Ms386_Página_001

Manuscrit 386

Finalment, una menció especial al valuós manuscrit Ms. 386, Llibre d’òbits de religiosos, del frare Manel Soler, i que actualment es pot veure al Museu d’Història de Catalunya, cedit pel CRAI Biblioteca de Reserva, dins el marc de l’exposició “300 onzes de setembre 1714-2014″. Aquest manuscrit, en el qual va basar-se part de la ponència presentada per l’historiador Agustí Alcoberro, també va ser el protagonista del debat final de les jornades, fet que demostra el dinamisme en les recerques d’aquest període. Bona mostra de la rellevància d’aquesta obra és el fet que Agustí Alcoberro i Mireia Campabadal són els responsables d‘una edició d’aquest manuscrit -juntament amb 4 documents més- en un llibre que portarà per títol Cròniques del setge de Barcelona de 1713-1714, i que ben aviat veurà la llum.  

Amb la voluntat de continuar treballant per facilitar les recerques als investigadors, i més concretament en el marc de les commemoracions relacionades amb el Tricentenari 1714-2014 us avancem que, en breu, posarem a la vostra disposició una base de dades que recollirà els nostres fons relacionats amb el període de la Guerra de Successió. Esperem que també sigui del vostre interès.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Latest Images